Diest-centrum

Groen in de Koning Albertstraat

Beschrijf je project

Groene aanplanting ( enkele bomen in bakken evt gecombineerd met zitbank) in de Koning Albertstraat

Binnen welk thema past jouw project?

Groen

Wat is de totale kostprijs van je project? Hoeveel kosten de grootste onderdelen? (materiaal, werkuren, ... )

Er zijn twee mogelijkheden om meer groen te realiseren in de Koning Albertstraat: 

  • ofwel het voorzien van boomvakken
  • ofwel het plaatsen van plantbakken

In het geval van plantbakken, kijken we als referentie naar de plantbakken die in de winkelwandelzone reeds zijn gebruikt: 
Planktbank type 1: 170 cm L x  170 cm B x 90 cm H: 5.253,01 excl. BTW, of 6.356,14 incl. BTW 

De plantbakken dienen als boombak en worden geplaatst in combinatie met zitbanken. De plantbank heeft bovenaan 4 houten balken  (15x7cm) en vervolgens een metalen afwerking in cortenstaal. Materiaal : Thermisch verzinkte stalen basis en tussenframe, Thermisch verzinkwerk volgens NEN-EN-ISO-1461. Onder en bovenbalk, onbehandeld FSC® 100% Louro Gamela hardhout 7×15 cm. Streetlife FSC® certificaatnummer: SGSCH-COC-008651. Boombak is aan de binnenzijde afgewerkt met folie. De stalen delen bestaan uit cortenstaal en zijn in gelijk vlak afgewerkt als de houten afwerking. De bodem is uitgevoerd met drainage gaten en voorziening voor kluitfixatie in de boombak.  De bakken worden geplaatst doormiddel van uitsparingen voor een vorklift. De plantbak wordt gevuld met teelaarde en beplant volgens beschrijving.

Zitbank type 2: (100 cm L x 70 B x45 cm H ): 4.739,33 excl. BTW, 5.734,58 incl. BTW

Rechte zitbank met dwarsgeplaatste balkelementen die gepositioneerd zijn in een zelfdragende kam. Ze worden voorgemonteerd op de werf geleverd en zijn verplaatsbaar wanneer bevestiging schroeven worden verwijderd. De zitdiepte is 70 cm. De lengte is 100 cm. De houten zitbalken hebben een hoogte van 50 cm en een breedte van 70 cm. Zitting: Onbehandeld FSC® 100% Louro Gamela hardhoutbalken 15x7 Draagstructuur: ca. 50 cm geïntegreerd in thermisch verzinkt stalen dragers Jukken/Steunen:Laser gesneden rechthoekig, Cortenstaal Ook de verticale draagstructuur bestaat uit cortenstaal. De steunen bestaan uit rechthoekige steunen van cortenstaal waarin voorgeboorde gaten zitten om de banken te verankeren in de ondergrond. De jukken van de banken worden verankerd doormiddel van RVS anti-diefstal flensmoeren. In daartoe voorziene betonnen funderingszolen van 20 cm dikte en een breedte en lengte die 5 cm langs alle kanten breder is dan de steun zelf. Dit type van bankt dient in op bepaalde plaatsen (af te spreken met bestuur) te worden geplaatst in combinatie een plantbak. 

Gezien de kostprijs van het straatmeubilair, en de harmonie met het straatmeubilair dat reeds aan de Hallezaal staat, wordt het maximumbedrag van 50.000 EUR voorzien. Dit zou moeten volstaan om 4 combinaties van plantbakken voor bomen met bijhorende zitbank te voorzien in de Koning Albertstraat. 

Wie voert het uit? (de buurtbewoners zelf, een aannemer, ... ?)

Aannemer levert het straatmeubilair. 
Plaatsing gebeurt in afstemming met de dienst openbaar domein.

Wat zijn de fases van je project? (geef voor elke fase een indicatieve timing)

  1. afstemmen met dienst centrummanagement, mobiliteit en openbaar domein voor een goede plaatsing
  2. bestellen bij de leverancier
  3. levering / plaatsing

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van Diest?

Meer groen in het stadscentrum, een aangenamere buurt om in te wandelen en winkelen. Ook meer schaduw, wat zowel positief is voor wandelaars als geparkeerde wagens.