Deel op facebook
Deel op X
Deel op facebook
Deel op X

Ideeën

Ben je nieuwsgierig naar ideeën van andere steden of gemeenten? Bekijk hieronder enkele voorbeelden. 

  1. Groeneilanden voor stadstuinieren & sociale ontmoeting
  2. Schaaktafel : ontmoetings- en denkplek
  3. King Of Pong!
  4. Mozaïektegels
  5. Rolstoelfietsen
  6. Schaduwplekken
  7. Koken met recup
  8. Start 2 DJ
  9. Plantenasiel
  10. Bijenmobiel
  11. Speelbos
  12. Prikkelpad
  13. Bakken met de buren!

 

1. Groeneilanden voor stadstuinieren & sociale ontmoeting

Een reeks verplaatsbare, geometrische groeneilanden met ruimte voor ontmoeting, stadstuinieren en recreatie voor jong en oud.

Modulaire en verplaatsbare groeneilanden uit Cortenstaal met hardhouten zitmogelijkheden en ingebouwd substraatsysteem + waterreservoir voor teelt van kruiden en groenten, stadstuinieren. De bakken zijn ontworpen voor ergonomisch tuinieren waardoor ze geschikt zijn voor alle leeftijden. Door hun speelse en geometrische vorm kunnen de bakken aan elkaar worden verbonden voor grotere oppervlaktes. Aan de rand van de elementen kan een zitbank worden toegevoegd zodat er ook plaats is voor recreatie, rust en zitten.

2. Schaaktafel : ontmoetings- en denkplek

Een buurtbewoner op pensioen houdt van schaken én van de wijk. Vrijwillig geeft hij schaakles aan lagere schoolkinderen in een buurtschool. Zijn grote droom is een schaaktafel op het plein om te schaken met jong en oud, bewoners en voorbijgangers.

3. King Of Pong!

King Of Pong zet het concept ping pong op z’n kop. Er wordt gespeeld met knotsgekke regels (speel met je gsm i.p.v. een pingpongpalet) en op pingpongtafels in alle vormen en kleuren. King Of Pong wil graag een permanente outdoor pingpongtafel bouwen.

4. Mozaïektegels

Een mozaïekkunstenaar strijkt neer in een straat. 15 à 20 bewoners maken gepersonaliseerde stoeptegels uit kleurige scherven. Het project brengt buren bij elkaar en verfraait de straat.

5. Rolstoelfietsen

Dit project vraagt rolstoelfietsen voor de woonzorgcentra zodat één of twee rolstoelafhankelijke bewoners apart of samen een fietstochtje kunnen maken met hun familie, buren of vrijwilligers.  Een rolstoelfiets is een fiets waar een rolstoel inpast zodat een bezoeker met de bewoner kan gaan fietsen.

Twee fietsen bieden het voordeel dat ook twee bewoners met elkaar een fietstochtje kunnen maken en de ervaring samen kunnen delen. Op die manier wordt niet alleen het contact met de bewoner en zijn bestuurder gestimuleerd maar ook dat tussen de bewoner en zijn omgeving, zijn omwonenden en tussen bewoners onderling.

6. Schaduwplekken

Naast het volleybalveld komen 3 of 4 extra bomen (dezelfde soort en op dezelfde lijnen als op de nabijgelegen parking). Supporters en toeschouwers kunnen dan in de schaduw toekijken in plaats van in de blakende zon. 

Nu het steeds vroeger steeds warmer wordt, zoeken mensen in het park vooral de schaduwplekken op onder de bomen. Er is veel open ruimte, maar wellicht kunnen er toch enkele extra bomen komen zonder het ontwerp grondig te verstoren. Naast de sportterreinen kunnen toeschouwers en supporters momenteel niet in de schaduw zitten. 

7. Koken met recup

Vrijwilligers koken met voedingsoverschotten van een naburige supermarkt kleine maaltijden die tegen het symbolisch bedrag van 1 euro verkocht worden aan mensen in armoede. Dit gebeurt 5 keer per week. Een medewerker coördineert. 

We maken een akkoord met een plaatselijke supermarkt om dagelijks de resterende voedingsproducten op te halen. Er zijn veel voorbeelden van dergelijke overeenkomsten waar we van kunnen leren. Met die voedingswaren worden eenvoudige maaltijden gemaakt en verpakt zodat die door mensen meegenomen kunnen worden.

De gerechten worden gemaakt om een goede en grote voedingswaarde te hebben, dus met veel groenten en een laag vetgehalte. Dit kunnen zijn: soep, eenpansgerechten, hartig gebak, fruitcompotes e.d. De gerechten worden gemaakt door een groep vrijwilligers die gebruik maken van de keuken die volgens professionele normen ingericht is in het gebouw. De maaltijden worden dagelijks op weekdagen gemaakt. 

Mensen in armoede hebben vaak gebrek aan goede voeding voor hun gezin. Voedselbanken zijn een goede oplossing. Aanvullend daarbij willen we ook klaargemaakte gezonde maaltijden aanbieden in een meeneemformule, zodat mensen die gemakkelijk thuis kunnen opwarmen en er alleen of met hun gezin van genieten. 

8. Start 2 DJ

 

Op een laagdrempelige manier worden jongeren versterkt door dj-opleidingen. Arme en kansarme jongeren krijgen de mogelijkheid met professioneel dj-materiaal aan de slag te gaan, dat voor dit project aangekocht wordt. Zo krijgen de jongeren de kans om podiumervaring op te doen als dj. 

Via de laagdrempelige activiteiten, willen wij de meest arme en kansarme tieners en jongeren, een dj-opleiding aanbieden. Startend met een initiatie workshop met de Denon DJ Prime, krijgen ze de kans om te experimenteren als dj. Tieners en jongeren die motivatie en interesse hebben, kunnen daarna verder oefenen met het Denon-systeem. Hierbij leren ze beatmixen, bpm, key’s en andere dj-dingen… Ze leren dat dj-stuff te gebruiken en hoe het best toegepast worden.

Deelnemers die opleiding volbrengen, gaan door naar de een hoger niveau. Vanaf deze fase werken we met het Pioneer-materiaal (dit is het standaard materiaal in elke club of op festivals!) Tijdens deze fase kijkt de lesgever of er bij de deelnemers eventuele toekomstige lesgevers zijn. Die kunnen dan een aanvullende opleiding bij Trix volgen.

Belangrijk tijdens dit project zijn regelmatige toonmomenten. Een dj heeft publiek nodig om zichzelf optimaal te kunnen ontplooien. De toonmomenten geven hen ook de kans de minder aangename kanten te ervaren: Hoe ga je om met een moeilijk publiek? Hoe geef ik mijn persoonlijke grenzen aan op een professionele manier? Het project zal afgesloten worden met een evenement waarbij alle dj’s die het project volgden, zullen optreden.

9. Plantenasiel

De bedoeling is dat mensen die thuis een plant hebben en deze is ziek of bijvoorbeeld te groot geworden, dan kunnen ze de plant doneren aan ons en wij verzorgen de plant. Heb je een plant gestekt en weet je er geen blijf mee, doneer ze aan ons plantenasiel. Als de planten terug gezond zijn worden deze ter adoptie aangeboden. Ook bieden wij een plaats aan waar liefhebbers van kamerplanten kunnen samenkomen en bijleren, alsook een platform waar mensen terecht kunnen voor vragen betreft verzorging en propagatie.Wij verzamelen ook gebruikte plastieken binnenpotjes en sierpotten zodat deze niet op de reeds grote afvalhoop belanden. Wij zouden ook graag regenwater opvangen voor onze planten. Het initiatief is gestart in oktober 2020 als een experiment en blijkt een succes te zijn. Wij zouden dit graag laten groeien, verder uitwerken en verduurzamen. 

10. Bijenmobiel

Steeds meer jonge mensen zijn geïnteresseerd om imker te worden. Honing slingeren, oftewel het oogsten van honing, kost echter tijd, veel geld en kennis. Vanuit de Imkersbond willen we dit proces voor imkers vergemakkelijken door een bijenmobiel te bouwen. Imkers kunnen dan de bijenmobiel huren om honing te slingeren. We willen de bijenmobiel  ook uitbouwen met interessante weetjes en informatiemateriaal, zodat mensen die de mobiel bezichtigen uitleg kunnen krijgen over bijen en hoe belangrijk ze zijn voor ons ecosysteem. Wist je dat bijen 70 tot 80 procent van de producten bestuiven die wij eten? We kunnen met de bijenmobiel dan ook op verschillende evenementen gaan staan om mensen kennis te laten maken met de wereld van de bij.
 

11. Speelbos

Het is niet altijd evident dat kinderen in hun eigen buurt kunnen ravotten in de wilde natuur, dat ze putten graven, met water spelen, op onderzoek gaan en in bomen klimmen. Toch is dit hetgene wat die kinderen precies willen en nodig hebben. De natuur draagt bij aan ontplooiing, welbevinden en gezondheid van kinderen. Bovendien ontstaat de liefde voor de natuur meestal in de kinderjaren. Daarom deze unieke belevingsroute speciaal voor kinderen doorheen één van de mooiste en oudste natuurgebieden in België “De Maten”. Een magisch bos met allerlei duurzame en natuurlijke vervaardigde speeltoestellen waarin fantasie en werkelijkheid samenvloeien. Vervolgens kunnen kinderen via een uitgestippelde route door De Maten op ontdekking gaan en spelenderwijs leren over de natuur. Naast gezinnen kunnen ook scholen en jeugdbewegingen hier vrij gebruik van maken.
 
Spelen in het groen leidt tot een verbeterde concentratie, een betere sociale vaardigheid en fantasieprikkeling. Spelen in de natuur is goed voor een evenwichtige, gezonde ontwikkeling waarbij verschillende ontwikkelingsgebieden tegelijk aan bod komen. Ravotten in het wild draagt bij tot de ontwikkeling van het kind: zowel de motorische ontwikkeling (beweging), de sociale ontwikkeling (samen spelen) als de psychologische ontwikkeling (creativiteit, zelfvertrouwen ontdekken).

12. Prikkelpad

Onze idee is om ergens in de natuur een meditatiewandeling uit te zetten. Onderweg kom je prikkelende opdrachten tegen: een labyrint (bewust naar binnen gaan om daarna bezield naar buiten te gaan), ademhalingsoefeningen, een prikkel om al je zintuigen te gebruiken, wandelen met aandacht voor je lichaam … Talenten ontwikkelen betekent meer dan doen waar je goed in bent. Het betekent ook je leven ontplooien in al zijn dimensies. Een dimensie, die aan herontdekking toe is, is zingeving (in de brede zin). Tijdens corona hebben we meer dan ooit het belang gevoeld van houvast, verbinding met jezelf, innerlijke rust … En ook bezield engagement. We vinden het belangrijk dat elke inwoner, die op zoek is naar zingeving, zich erin kan herkennen. De aanzetten overstijgen de godsdiensten en levensbeschouwingen. 

13. Bakken met de buren!

Wij denken dat we in deze stad nood hebben aan semi-publieke ruimtes, mooie plekken, om samen te genieten. Een bakhuis kan zoiets zijn. Traditioneel was dat één van de ontmoetingsplekken in elk dorp (of stad ?) : op gezette tijden werd de oven heet gestookt en kwam iedereen er zijn brood in steken. In Frankrijk is daarom een beweging op gang gekomen om de oude dorpsovens opnieuw in gebruik te nemen. Dit willen we dit in onze mooie stad ook op gang trekken ! Eén van onze dromen is om van het bakhuis een 'ontmoetingsplaats' te maken, waar mensen uit de buurt, bijvoorbeeld na het bakken, de restwarmte van de oven gebruiken om samen te koken en te eten. Er is in onze 'digitale' wereld zoveel nood aan 'echte dingen' - samen doen - samen de vreugde ervaren van het bakken.

Bakken op authentieke wijze met verse, lokale en artisanale ingrediënten. Het 'vakmanschap' van het brood doorgeven omdat 'brood' sinds jaar en dag deel uitmaakt van het dagelijkse leven in Vlaanderen èn in andere culturen ?

Samen met de buren en geïnteresseerden (èn de professionals van het reizend bakhuis) een houtgestookte oven bouwen met respect voor het verleden.

Dit project wordt gedragen door een aantal mensen (bakkers, leerkrachten, mensen van het 'reizend bakhuis' kortom mensen die ‘bak-kennis’ hebben en deze kennis willen delen, zodat het vuur en het ambacht en de liefde voor eerlijk, ambachtelijk brood behouden kan blijven.

Met het (recente) project in Bokrijk (bakken in houtoven) tonen ze aan dat bakken in een houtoven allesbehalve achterhaald is. Centraal staat het ‘samen-doen’ het vuur en de passie die mensen(met diverse cultuur-historische achtergronden) bij elkaar kan brengen en integratie kan bevorderen.

Deel op facebook
Deel op X